maanantai 5. marraskuuta 2018

Kivikauden taloista






Kivikauden vuosituhansien mittaan on varmasti asuttu hyvin monenlaisissa majoitteissa kulloistenkin tarpeiden ja olosuhteiden mukaan. Väliaikaisista majoitteista ei välttämättä jää arkeologisesti havaittavia merkkejä ja myös rakenteiden mahdollinen uudelleenkäyttö tai tuhoutumistavat vaikuttavat siihen, mitä käytetyistä rakenteista on myöhemmin  mahdollista havaita. 

Mitä kivikauden taloista sitten voidaan löytää? Rakennusten perustat on toisinaan kaivettu maahan  ja nämä kuopat näkyvät edelleen maastossa niin kutsuttuina asumuspainanteina, jotka toisinaan muodostavat usean toisiinsa yhdistetyn huonetilan rivitaloja. Painanteeseen  tehdyn  rakennuksen on tutkittu olevan  joitain asteita lämpimämpi, kuin tasaiselle maalle tehdyn  rakennuksen.
Arkeologisia kaivauksia tehtäessä on toisinaan mahdollista havaita kivikautisten  rakennusten lattia-alan  koko ja muoto, seinälinjojen sijainti, oviaukkojen lukumäärät ja sijainnit, likamaan levintä, sekä tulisijojen  ja erilaisten rakennetta tukeneiden paalujen paikat.
 Löytymättä yleensä jäävät rakennusten  maan päällä sijainneet osat, käytetyt runko- ja katemateriaalit, ovirakenteet ja jäljet käytetyistä rakenneratkaisuista.
Kuvaa kivikauden rakennuksista voidaan täydentää muun muassa myöhempien aikojen luonnonkansojen rakennuksia tutkimalla.Luonnonkansoilla yleisimmät katemateriaalit ovat tuohi ja turve. Jälkiä tuohenkäytöstä onkin löydetty kivikautisia asumuksia tutkittaessa. Myös ruo'ot ja taljat ovat hyviä eristeitä. 

Kivikaudella  taloissa ja kylissä on mahdollisesti asuttu  perhe- tai pyyntikunnittain. Ihmisten määrästä voidaan esittää arvailuja luonnon kantokykyyn perustuen. Kaikkia huonetiloja ei ole välttämättä käytetty asumuksina, vaan ne ovat saattaneet olla esimerkiksi varastoja. 

Taloissa on saattanut olla erilaisia puisia makuulavereita tai alustoina havuja tai taljoja. Ruokaa on valmistettu saviastioissa ja varmasti myös puusta kaiverretuissa astioissa, joissa ruokaa tai vettä on voitu keittää esimerkiksi kuumien kivien avulla.  Oksista ja tuohesta on voitu valmistaa erikokoisia säilytysastioita. Eloperäisen  materiaalin huonon säilyvyyden vuoksi monet kivikauden ihmiset luusta, sarvesta tai puusta valmistetut arkiset esineet eivät vaan ole säilyneet meidän päiviimme.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti