torstai 27. syyskuuta 2018

Löytöpussien äärellä

Kaivausten jälkeen löytöpussit käydään läpi ja löydöt puhdistetaan. Tässä vaiheessa löydöistä saattaa paljastua yhtä sun toista, mikä kaivausvaiheessa on jäänyt huomaamatta.

Kivinevalta löytyneet keramiikanpalat ovat pääosin pieniksi pirstaloituneita. Muun muassa astian polton onnistuminen vaikuttaa säilyvyysolosuhteiden lisäksi siihen, missä kunnossa keramiikanpalat löydettäessä ovat.

Savessa käytetyt orgaaniset sekoitteet ovat astiaa poltettaessa tai aikojen saatossa hävinneet. Polttovaiheessa saveen on kuitenkin jäänyt sekoitteista painaumia, jotka ovat kuin tyhjiä kuvia siitä, mitä saven sekaan on astian tekovaiheessa lisätty (hieman samaan tapaan, kuin Pompeijin peittäneeseen tuhkakerrokseen jääneet tyhjät kolot tulivuorenpurkauksessa kuolleiden ihmisten sijoille) Tämän palan yhdensuuntaiset viivat ovat mahdollisesti jälkiä sekoitteena käytetyistä simpukankuorista tai kasvinosista.



Eräästä keramiikanpaloja sisältäneestä pussista löytyi pala koivuntuohitervaa, kivikauden kuumaliimaa. Tökötiksi kutsuttua koivuntuohitervaa voidaan valmistaa koivuntuohta suljetussa astiassa kuumentamalla. Tököttiä on käytetty esimerkiksi hajonneiden saviastioiden korjaamiseen. Tässäkin tökötinpalassa on nähtävissä pintaan tarttunutta savea ja painauma saumasta, jota tökötillä on paikattu.



Kivinevan kaivauksilta löytyneet runsaat kvartsi-iskokset ovat hyvälaatuista, toisinaan lähes lasimaista kvartsia. Kvartsi lohkeaa iskettäessä hyvin teräviksi palasiksi, joita on voitu käyttää erilaisiin teriin, porauksiin ja työkaluiksi myös sellaisenaan. Kvartsista on muotoiltu esimerkiksi nuolenkärkiä ja kaapimia.

Kaivaukset jatkuvat ja lisää puhdistettavia löytöjä on luvassa.

-Inga

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti